نقش پروبیوتیک ها در سلامت دستگاه گوارش بعد از درمان آنتی بیوتیکی:
با وجودی که آنتی بیوتیک ها خود جهت درمان و پیشگیری از عفونت های میکروبی استفاده می شوند و نجات دهنده و حافظ جان انسانها می باشند ولی همزمان آنتی بیوتیک ها می توانند هم میکروب های مفید و هم غیرمفید و مضر دستگاه گوارش را از بین ببرند.
با درنظر گرفتن این نکته که آنتی بیوتیک ها نقش حیاتی در درمان بسیاری از عفونت های تهدید کننده جان انسان ها از گلو درد استرپتوکوکی گرفته تا ضدعفونی های انجام گرفته قبل از اعمال جراحی و حتی درمان بیماری های مزمن دارند ، با این وجود نباید از عوارض ناخواسته ای که در اثر مصرف آنتی بیوتیک ها ایجاد می شود غافل شد. با استفاده از مصرف انواع خاصی از پروبیوتیک ها می توان این عوارض را کاهش داده و یا ازبین برد.
باکتری های دستگاه گوارش تشکیل دهنده میکروب های اختصاصی بدن هرفرد (فلور میکروبی بدن هر فرد ) هستند که نقش بسیار مهم و موثری در سلامت همه قسمت های بدن از هضم غذا و خلق وخو گرفته تا سیستم ایمنی بدن ایفا می کنند.به این باکتریها اصطلاحا پروبیوتیک گفته می شود.
یکی از دلایلی احتمالی که تصور می شود آنتی بیوتیک ها جهت دستگاه ایمنی انسان مضر هستند به این دلیل است که در حالی که آنتی بیوتیک ها وظیفه اصلی خود را انجام می دهندو باکتری های مضررا از بین می برند می توانند در حال انجام کار باکتری های مفید را نیز ازبین ببرند.
مطالعات اخیر نشان می دهد که نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ها دربعضی شرایط برای افرادی که به صورت مرتب از پروبیوتیک ها استفاده می کنند کمتر از افراد عادی است.
در زمان هایی که مصرف آنتی بیوتیک ضروری است پروبیوتیک ها عوارض جانبی معمولی آنتی بیوتیک ها نظیر تهوع و استفراغ،نفخ و اسهال را کاهش می دهند.
گونه های پروبیوتیک هانظیر لاکتوباسیلوس ،رامنوسوس (GG (LGG به صورت طبیعی تشکیل دهنده فلور میکروبی روده انسان هستند.از لحاظ بالینی پروبایوتیک ها (پروبیوتیک ها)جهت سلامت دستگاه گوارش انسان ضروری هستند و عوارض جانبی ناشی از مصرف آنتی بیوتیک راکاهش می دهند.
مقاومت به آنتی بیوتیک :
امروزه استفاده زیاد از آنتی بیوتیک های مختلف درسیستم بهداشتی و درمانی و هم چنین مصرف زیاد آن در تولید فرآورده های حیوانی موجب ایجاد نگرانی هایی بین پزشکان در ارتباط با ایجاد مقاومت میکروبی شده است.
مقاومت باکتریایی و میکروبی زمانی ایجاد می شود که میکروب ها توانایی این را پیدا می کنند که در مقابل آنتی بیوتیک هایی که جهت نابودی آن ها طراحی شده اند مقاومت نشان داده و آنتی بیوتیک قدرت خود را جهت از بین بردن باکتری ها و میکروب ها از دست می دهد.
براساس برآورد مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) تقریبا 30درصد از آنتی بیوتیک های تجویز شده جهت بیماران در آمریکا غیرضروری هستند و مقاومت باکتریایی در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگترین و مهمترین مشکلات بهداشتی انسان است که نیازبه همت فراوان دارد و باید اقدامات جدی در جهت پیشگیری از آن صورت گیرد.
براساس تحقیقات انجام شده توسط سازمان بهداشت جهانی WHO مقادیر زیاد آنتی بیوتیک های مصرف شده در صنایع غذایی یکی از علامت های اصلی و اساسی ایجاد مقاومت میکروبی می باشد.
زمانی که آنتی بیوتیک ها به حیوانات تولید کننده غذا جهت تحریک رشد و یا پیشگیری از بیماری به جای درمان بیماری داده می شود باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک نظیر ایشریشیا کولی و سالمونلا می توانند زنده مانده و از طریق زنجیره غذایی و یا محیط به انسان ها سرایت نمایند.
به دلیل این عملکرد نادرست سازمان بهداشتی جهانی توصیه می کند که مصرف آنتی بیوتیک درحیوانات تولید کننده غذا محدود شود تا بدین وسیله اثر بخشی آنتی بیوتیک ها جهت درمان انسان ها حفظ شود.
چگونه می توانید خودتان را در برابر عوارض ناخواسته آنتی بیوتیک ها محافظت کنید؟
در اینجا چند توصیه ساده می کنیم که شما می توانید با رعایت کردن آن ، بدن خود را از عوارض ناخواسته آنتی بیوتیک ها محافظت کنید:
1.آنتی بیوتیک ها را فقط زمانی مصرف کنید که واقعا ضروری هستند.
2.پروتکل های استاندارد محافظت از موادغذایی را یاد گرفته و انجام دهید :نظیر شستشوی دقیق و کامل دست ها قبل و در حین تهیه عذا و جداکردن مواد غذایی خام از مواد غذایی پخته شده.
3.مصرف مداوم پروبیوتیک های حاوی باکتری هایی که بصورت نرمال درفلورطبیعی روده انسان وجود دارند ، سبب می شود که تعادل باکتری های مفید دستگاه گوارش حفظ شود.پروبیوتیک ها بصورت طبیعی در یعضی از مواد غذایی یافت می شوند.
مصرف آنتی بیوتیک ها در دنیای امروز اجتناب ناپذیر است و آنتی بیوتیک ها جزء جدایی ناپذیر از زندگی بشر هستند.با مصرف پروبیوتیک ها می توان اثرات منفی و عوارض ناخواسته مصرف آنتی بیوتیک ها رااز طریق بازیابی سلامت دستگاه گوارش کاهش داد.
رفرنس:
webmed
ترجمه:دکتر گلاله شیخی
موسس و مسئول فنی داروخانه آنلاین دکتر شیخی